Jest miodem powstałym z nektaru kwiatów gryki. Długi okres kwitnienia gryki i czas przetwarzania przez pszczoły nektaru powoduje, że miód ten jest bardzo gęsty (dzięki małej ilości wody) i posiada specyficzne walory smakowe i zdrowotne. Kolorem przypomina pamiętaną z dzieciństwa kawę zbożową, a zapachem korzenne ciasteczka. Stosunkowo ostry i nieprzeciętny smak czynią go produktem cenionym przez osoby starsze i smakoszy miodu. Miód ten ma bardzo specyficzną krystalizację, gdyż cechuje się różnym czasem i ziarnistością (pomimo tego, że jest to ten sam miód - pozyskiwany z uli w tym samym czasie). Powiadają, że miód gryczany w słoiku "żyje swoim życiem" i nie można jednoznacznie określić jak i kiedy się skrystalizuje. Dodawany jest bardzo często do różnego rodzaju nalewek, piwa, chleba i ciasteczek.
Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia, powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu. Dzięki dużej dawce magnezu działa uspokajająco, łagodzi stany napięcia nerwowego. Zalecany dla kobiet w ciąży i osób starszych, w stanach osłabienia organizmu i przy anemii (duża ilości żelaza i witaminy C).