Jest miodem powstałym ze spadzi, czyli słodkiej wydzieliny mszyc i czerwców żerujących na roślinach. Mówi się, że jest produktem podwójnie przetworzonym, gdyż pobrane przez szkodniki słodkie soki roślin po częściowym strawieniu pobierane są przez pszczoły i poddane działaniu enzymów, stając się cennym miodem. Wyróżniamy dwa rodzaje miodu spadziowego: miód ze spadzi iglastej i miód ze spadzi liściastej. Miód ze spadzi iglastej powstaje głównie ze spadzi występującej na jodle i świerku i ma brązowo-zielonkawy kolor, zapach igliwia, a po skrystalizowaniu przybiera brązowy kolor. Miód ze spadzi liściastej natomiast powstaje ze spadzi występującej głównie na drzewach dębu, buka, jesionu, klonu i kasztanowca. Jego kolor przypomina czarną kawę, a zapach korę drzew. Po skrystalizowaniu przybiera również barwę brązową.
Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomaga system odpornościowy człowieka. Polecany w schorzeniach dróg oddechowych (przeziębienia, zapalenie płuc), przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, a także osobom pracującym dużo przy komputerze. Ma właściwości odtruwające, działa przeciwrakowo. Zalecany po kuracjach antybiotykowych i sterydowych.
Miód spadziowy ze spadzi liściastej jest polecany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych oraz wątroby i dróg żółciowych.
Miód ze spadzi iglastej polecany jest przy schorzeniach dolnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, zaburzeniach trawienia (zaparcia, biegunki), w chorobach serca i naczyń oraz na nerwice.